Hermes Heykeli Gün Yüzüne Çıkarıldı - Mandal Radyo
Mandal Radyo : Sosyal Medya Hesaplarımız - X & Instagram: @MandalRadyo Mandal Radyo : Spotify Podcast kanalımıza abone olmayı unutmayın. - Mandal Radyo : Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. - Mandal Radyo : Canlı Yayın İrtibat Numarası - (552) 427 56 62
Anasayfa haberler Hermes Heykeli Gün Yüzüne Çıkarıldı

Hermes Heykeli Gün Yüzüne Çıkarıldı

0 Yorum

Antalya’daki Aspendos Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda, yaklaşık 1800 yıllık mermer Hermes heykeli gün yüzüne çıkarıldı. Heykel, arkeoloji dünyasında büyük heyecan yarattı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Aspendos Antik Kenti’nde 2024 sezonunda kazılarına başlanan Tiyatro Caddesi’nin doğusunda yer alan giriş kapısının güney kanadına konumlandırılmış anıtsal çeşmenin (nymphaion) yıkıntıları arasında, mermer Hermes heykeli bulundu.

Kazı çalışmalarında parçalı olarak ortaya çıkarılan ve tamamına yakın bölümü gün yüzüne çıkan heykel, kazı evi deposunda birleştirilerek bütüncül haliyle değerlendirildi. Kaidesiyle birlikte toplam 1,65 metre yüksekliğe ulaşan eser, stilistik özellikleri açısından Roma İmparatorluk Dönemi’ne (M.S. 2’nci yüzyıl sonu- 3’üncü yüzyıl başları) tarihlendiriliyor.

ZEUS’UN HABERCİSİ 

Ortaya çıkarılan heykel, Olympos’un baş tanrısı Zeus’un habercisi ve tanrıların en hızlısı olarak bilinen Hermes’i tasvir ediyor.

Hellen mitolojisinde yolların, ticaretin, konukseverliğin, diplomasinin, yarışmaların ve astronominin tanrısı olarak bilinen Hermes, aynı zamanda hırsızlar ile tüccarların, sürülerin ve çobanların koruyucusu olarak da tanımlanıyor. Heykel, sağ elinde bir para kesesi, sol elinde ise omuzundan aşağı doğru sarkan peleriniyle birlikte tuttuğu kerykeionu (asası) ile betimlenmiş.

Sol ayağının yanında ise başı Hermes’e dönük bir koç figürü yer alıyor. Yazıtlı bir kaide üzerinde ayakta duran heykelin ağırlığı sol ayağına verilmiş, sağ ayağı ise dizden hafifçe kırılarak öne atılmış. 

AYNI ALANDA APHRODİTE VE EROS’A AİT BAŞLAR BULUNDU 

Hermes heykelinin bulunduğu alanda, aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite ile aşk tanrısı Eros’a ait olduğu değerlendirilen başlar da ortaya çıkarıldı. Heykellerin bölgeye özgü sanatsal üslupla işlendiği ve dönemin estetik anlayışını yansıttığı gözlemlendi.

Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütülen 2024 yılı kazı çalışmalarında, aynı bölgede av, vahşi doğa, hayvanlar ve doğa tanrıçası Artemis ile adalet, denge, kader ve intikamın sembolü Nemesis’e ait olduğu düşünülen gövde parçaları da gün yüzüne çıkarıldı.

Aspendos Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmaları bölgenin kültürel mirasına ışık tutmaya devam ediyor.

AA

00:00