Sardes ve Lidya Tümülüsleri UNESCO'da - Mandal Radyo
Mandal Radyo : Sosyal Medya Hesaplarımız - X & Instagram: @MandalRadyo Mandal Radyo : Spotify Podcast kanalımıza abone olmayı unutmayın. - Mandal Radyo : Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. - Mandal Radyo : Canlı Yayın İrtibat Numarası - (552) 427 56 62
Anasayfa haberler Sardes ve Lidya Tümülüsleri UNESCO’da

Sardes ve Lidya Tümülüsleri UNESCO’da

0 Yorum

Manisa’nın Sardes Antik Kenti ve Lidya Tümülüsleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. 

Paris’te düzenlenen UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 47. Oturumu kapsamında alınan kararla Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Sardes Antik Kenti ve Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne resmen dahil edildi.

Sardes Antik Kenti 

Sardes, MÖ 8–6. yüzyıllarda Lidya Krallığı’nın başkenti olup, bölgedeki ilk Demir Çağı devleti olarak önemli bir güç merkezi haline gelmişti. Lidyalılar, madeni parayı icat etmeleri, büyük zenginlikleri ve özgün sosyokültürel yapılarıyla biliniyor. Sardes, akropolis, surla çevrili şehir merkezi ve sur dışındaki yerleşimler ile tümülüs tarzı mezar alanları olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Kentin üst kesiminde devasa surlar ve teraslama sistemi, alt kesiminde ise kerpiç evler, kayaya oyulmuş mezarlar ve altın rafinerisi bulunuyor. Kentin yaklaşık 3000 yıl boyunca kesintisiz olarak yerleşime açık kaldığı biliniyor.

Bin Tepe Lidya Tümülüsleri 

Sardes’in kuzeyindeki Bin Tepe nekropolünde, yaklaşık 119 adet tümülüs 75 kilometre karelik geniş bir alana yayılmış durumda. Tümülüslerin yapımına MÖ 7. yüzyılda başlanmış olup Alyattes Tümülüsü gibi örnekler, dünyanın en büyük anıtsal mezarları arasında yer alıyor. Lidya sonrası dönemde Persler’in de bu mezarları kullanmaya devam ettiği ve tümülüs geleneği MÖ 4. yüzyıla kadar sürdüğü biliniyor.

00:00