Krallar Vadisi’ni kuran ve Antik Mısır’da tarihi yeniden yazan bir firavun olarak görülen I. Amenhotep’in mumyası ilk kez dijital olarak açıldı. Grafik uzmanları, firavunun yüzünü dijital olarak yeniden yarattı.
Bilim insanları, Krallar Vadisi’ni kuran 3 bin 500 yıllık Mısır firavununun yüzünü yeniden yarattı. Mısır’ın 18. Hanedanlığının ikinci hükümdarı olan I. Amenhotep’in, mumyalanarak özenle saklanmadan önce 35 yaşlarındayken 3.500 yıl önce öldüğü düşünülüyor.
3500 YILLIK FİRAVUNUN YÜZÜNÜ DİJİTAL ORTAMDA CANLANDIRDILAR
Mısır’da 18., 19. ve 20. hanedanların hemen hemen bütün firavunlarının mezarının bulunduğu Krallar Vadisi’ne ilk gömülen kişi olan I. Amenhotep, öldükten sonra tanrı olarak tapınılmaya başlandı; çünkü hükümdarlığı sırasında Mısır’ı yeni bir barış ve refah çağına sokmuştu.
Adli yüz rekonstrüksiyonu konusunda uzmanlaşmış Brezilyalı 3D tasarımcı Cicero Morares, çeşitli yöntemlerle oluşturulmuş yüzleri harmanlayarak bu görüntüleri oluşturdu.
CANLI DONÖRLERDEN TOMOGRAFİ TARAMA ALINDI
Yöntemlerden biri, canlı donörlerden alınan bilgisayarlı tomografi (BT) tarama verilerinin alınması ve Firavun’un kafatasına dağıtılmasını içeriyor.
Bir diğeri ise anatomik deformasyon adı verilen bir teknikti; bu teknikte, donörün kafasının dijital olarak yeniden oluşturulması ve kafatasının Firavun’unkiyle eşleşmesi sağlanıyor.
Bu yöntem, 2021 yılında Amenhotep’in kafatasının BT taramaları sayesinde mümkün oldu.
Morares’in eş yazarı, Avustralya’daki Flinders Üniversitesi’nden arkeolog Michael Habicht, taramalarda ölüm nedeni belirtilmediğini ancak ölüm yaşının yaklaşık 35 olarak tahmin edildiğini ve ölümden sonra aldığı bir dizi yaralanmanın ‘muhtemelen mezar soyguncuları veya mumyayı daha sonra yeniden saran mumyalayıcılar tarafından’ meydana geldiğini söyledi.
Morares, “Tüm projeksiyonlardan gelen verileri birleştirerek son büstü oluşturduk ve yapıyı tarihi kostümle tamamladık” dedi.
Morares, Firavun’un yüzünü ortaya çıkardığında, bunun heykellerde tasvir edilen tanrıyla uyuşmadığını fark etti.
‘Amenhotep I gibi birçok mumyada retrognatizm veya üst çenenin önde olması görülüyor ve bu durum genellikle heykellerde uyumlu bir şekilde yansıtılmıyor’ dedi.
MISIR’IN ALTIN ÇAĞINDA HÜKÜM SÜRDÜ
Amenhotep I’in saltanatı, babası Ahmose I’in Hiksos istilacılarını kovması ve Mısır’ı başarıyla yeniden birleştirmesinin ardından geldi ve antik Mısır için bir tür altın çağı temsil etti.
‘Yeni Krallık’ hem zengin hem de güvenli bir yerdi; aynı zamanda I. Amenhotep, hem Libya’ya hem de Kuzey Sudan’a karşı dini bir inşa ve başarılı askeri hareketlere de önderlik etti.
Amenhotep’in adı, ‘Amun tatmin oldu’ anlamına geliyordu; bu kelime, eski Mısır’ın hava tanrısına atıfta bulunuyordu.
Sözcü